Gastronomia

Z czego zrobiony jest jogurt grecki?

 

Z zawodu jestem dietetykiem. Pomagam wielu ludziom zmienić nawyki żywieniowe. Zajmuję się również układaniem planów żywieniowych przyspieszając proces powrotu do zdrowia i szczuplej sylwetki. Moje diety szyte są na miarę, uwzględniają indywidualne preferencje smakowe, stan zdrowia, tryb życia, aktywność fizyczną. bardzo lubię swoja pracę, która jest ciekawa i pełna wyzwań.

Dieta i naturalny jogurt grecki

naturalny jogurt greckiJako dietetyk mam swoje ulubione produkty, które polecam swoim klientom, pacjentom. Bardzo często polecam zdrowy naturalny jogurt grecki. Jogurty owocowe mają dużo cukrów i innych substancji i są bardzo kaloryczne. Zaletą jogurtu greckiego jest nie tylko zawartość korzystnie działających na zdrowie jelit bakterii, ale też duża ilość białka, którego jest więcej niż w jogurcie naturalnym. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pod względem składu, warto wybierać jogurt grecki, który składa się tylko z mleka lub śmietanki oraz kultur bakterii fermentacji mlekowej. Poza tym jogurt grecki jest dobrym źródłem składników mineralnych (fosforu, selenu, wapnia i potasu) oraz witamin z grupy B. Regularne spożycie jogurtu greckiego może wspomagać odchudzanie i budowę masy mięśniowej, zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy oraz wspomagać mineralizację kości. Polecam wszystkim na diecie i nie tylko naturalny, zdrowy jogurt grecki. Polecam go jako zamiennik majonezu, śmietany.

Jogurt grecki o gęstej konsystencji otrzymywany jest  z pasteryzowanego mleka krowiego. Dietetycy, w tym również ja,  zachęcają, by codziennie zjadać kubek jogurtu, bo jest bardzo zdrowy. Zwiększa odporność, chroni przed infekcjami i pomaga je wyleczyć. Sama używam go codziennie w swojej kuchni zamiast majonezu czy śmietany.