W okresie letnim, na placach i targowiskach zawsze jest mnóstwo klientów, którzy pragną kupić świeże warzywa sezonowe i owoce od lokalnych producentów. Wszystkie wyglądają na zdrowe i smaczne, jednak nie zawsze tak jest.
Po co ozonować żywność?
Nie od dziś wiadomo, że do uprawy wielu zbóż, warzyw i owoców, producenci stosują sztuczne nawozy, pestycydy czy inne chemiczne specyfiki, mające na celu uchronienie plonów przed szkodnikami. Takie działania nie są obojętne dla zbiorów, ponieważ często przenikają do produktów spożywczych. Konsumenci kupują je będąc nieświadomym zagrożenia, gdyż nie widać ich gołym okiem. W takiej sytuacji może pomóc ozonowanie warzyw i owoców w domowych warunkach. Jest to bardzo prosta czynność, która nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności. Wystarczy zakupić generator ozonu dostosowany do ozonowania wody i żywności oraz zaopatrzyć się w plastikowe lub szklane naczynie. Zakupione owoce i warzywa wkłada się do pojemnika i zalewa zimną wodą z kranu. Następnie dołącza się do generatora silikonową rurkę z odpowiednią końcówką i wkłada do produktów spożywczych. Urządzenie ustawia się na odpowiednią długość czasu i włącza. Po upływie czasu, owoce i warzywa można wyjąć z wody i po kilkunastu minutach są gotowe do spożycia. Po ozonowaniu, woda będzie miała żółtą lub szarą barwę, która świadczy o skutecznym oczyszczeniu produktów z wszelkich niebezpiecznych substancji. W taki sposób można ozonować dowolne produkty żywnościowe oraz wodę do picia.
Ozonowanie żywności jest jeszcze dość słabo spopularyzowane, ale sukcesywnie zwiększa się ilość osób praktykujących taką technikę. Jest ona bezpieczna i szybka, dlatego jest polecana, jako skuteczny sposób na dezynfekowanie i pozbywanie się szkodliwych substancji z produktów żywnościowych.