Nie każdy alkohol działa destrukcyjnie na organizm, czego najlepszym dowodem jest wino, jednak i ono powinno być spożywane w bardzo ograniczonych ilościach. Wszak jeżeli liczymy na efekt prozdrowotny, to najlepiej wypić, nie więcej niż jedną lampkę dziennie.
Jakie wina zasługują na uwagę?
Wina są lekkim trunkiem, jednak i z nimi nie należy przesadzać, wszak rozsądek jest zawsze najlepszym doradcą. Uważa się, że wina czerwone są bardziej popularne, ale nie jest tak do końca, ponieważ jest ich, po prostu, więcej, w związku z czym są częściej kupowane. Natomiast wino białe jest rzadsze, choć i ta sytuacja powoli się zmienia. Wszak coraz więcej pisze się o jego prozdrowotnych właściwościach, które są nie do przecenienia. Do nich zaliczyć, na pewno, trzeba te antynowotworowe, za co odpowiedzialne są, zawarte w tym trunku liczne garbniki, jak też resweratrol. Wino półwytrawne pomaga także regulować pracę nerek, przez co osoby je spożywające, znacznie rzadziej chorują na kamicę żółciową oraz nerkową. Nie można również zapominać o dobroczynnym wpływie na mózg oraz pracę innych, kluczowych dla właściwego funkcjonowania organizmu, organów. Jeżeli chodzi natomiast o ceny, to najtańsze wino półwytrawne możemy kupić już za, około, dwadzieścia – trzydzieści złotych. Oczywiście w wielu super i hipermarketach można je kupić najtaniej, tyle, że nie są to trunki najwyższej jakości, a typowe produkty, wytwarzane na masową skalę.
Wina są lekkimi trunkami, o wyrazistym owocowym smaku oraz bogatej nucie zapachowej. Można je podawać do mięs, serów, owoców morza, jak też, zwyczajnie, do każdego obiadu, wszak wspomagają i regulują proces trawienia oraz mają duży wpływ na poprawę przemiany materii, przez co szybciej spalana jest tkanka tłuszczowa.