Gastronomia

Smaczna dieta bezglutenowa

Żyjemy w czasach, kiedy ludzi coraz bardziej świadomie wybierają to co znajduje się na ich talerzu. Dbamy o zdrowie i dietę, dlatego coraz częściej ludzie sięgają po wartościowe produkty ekologiczne, bezglutenowe i lekkostrawne.

Produkty w diecie bezglutenowej

dieta bezglutenowaWiele osób choruje na celiakie, lub wykazuje nietolerancję pokarmową na gluten. Powoduje to nieprzyjemne objawy występujące w układzie pokarmowym, ale też ma odzwierciedlenie na naszej cerze. Prawie dziewięćdziesiąt procent chleba znajdującego się w piekarniach jest wykonana z najzwyklejszej mąki pszennej, która prawnie nie zawiera wartości odżywczych, dlatego lepiej wybierać pieczywo z pełnoziarnistych i bezglutenowych mąk. Dieta bezglutenowa jest stosowana przez osoby z celiakią i nietolerancją pokarmową, bo pozwala im to zlikwidować objawy choroby. Niektórym wystarczy na jakiś czas wprowadzić taką dietę, a inni muszą już do końca życia z niej korzystać. Na początku może to być trudne, bo prawie każdy produkt spożywczy zawiera gluten, a w takiej sytuacji najlepiej samodzielnie gotować w domu. Powszechnie znanymi produktami bezglutenowymi, które może spożywać każdy z nas, jest ryż, kasza gryczana, kukurydziana, czy jaglana. Ponadto świetnym źródłem węglowodanów w diecie bezglutenowej są ziemniaki i bataty. Także warzywa strączkowe są bardzo ważne w jadłospisie, ponieważ dostarczają białka i wielu witamin. Osoby na diecie mogą spożywać owoce morza, orzechy, mleko, ryby, nabiał, czy też mięso drobiowe i czerwone.

Wprowadzenie diety najlepiej robić stopniowo, ponieważ jeżeli całe życie na śniadanie jedliśmy pszenne bułeczki, na obiad klasyczny makaron, a na deser słodkie i słone przekąski, to ciężko będzie z tego zrezygnować w jednej chwili. Lepiej pojedynczo zamieniać produkty glutenowe na bezglutenowe.