Jak wszyscy dobrze wiemy trzymanie żywności na słońcu czy też w pomieszczeniach w których panuje wysoka temperatura powoduje bardzo szybkie jej zepsucie. Dlatego też każdy z nas posiada w domu lodówkę z zamrażalnikiem. Są to urządzenia napędzane przez agregaty chłodnicze i służą do przechowywania żywności przez dłuższy czas.
Agregaty chłodnicze – gdzie kupić?
Nie chcemy przecież żeby jedzenie uległo zepsuciu zanim zdążymy je spożyć. Sklepy czy też przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją żywności nie korzystają ze zwykłych lodówek czy też zamrażarek jak my w naszych domach. Owszem lodówki i zamrażarki to bardzo dobre urządzenia chłodnicze, jednakże ich pojemność oraz zakres temperatur jest zbyt mały żeby naraz móc przechowywać większą ilość produktów spożywczych. W tych miejscach do przechowywania żywności korzysta się z takich urządzeń jakimi są agregaty chłodnicze. Są to zazwyczaj duże pomieszczenia w których panuje odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Jak każdy z nas dobrze wie temperatura jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na długość przechowywania produktów spożywczych a także na ich jakość po okresie przechowywania. Niska temperatura powoduje, że reakcje chemiczne zachodzą wolniej jednakże nawet poprzez bardzo głębokie zamrożenie, nawet sięgające zera bezwzględnego (czyli temperatury -273,15 stopnia Celsjusza) nie jest możliwe ich zupełne zatrzymanie. Dla większości mikroorganizmów i pasożytów idealne warunki rozmnażania się i rozwoju występują przy temperaturze powyżej 0 stopni Celsjusza. Są też takie, że nie mają problemów z przetrwaniem nawet w temperaturze sporo poniżej zera. Poprzez głębokie zamrożenie można zabić od 10 do 90 procent mikroorganizmów co jak widać nie jest wartością całkowitą. Nieliczne nadal będą doprowadzać do stopniowego psucia się naszej żywności. W przypadku produktów spożywczych takich jak mięso nie należy stosować od razu bardzo niskiej temperatury. Powinny być one schładzanie stopniowo tak, aby nie doszło do ich uszkodzenia. Jak widać temperatura ma bardzo duży wpływ na rozwój bakterii. Należy dbać by była ona jak najniższa.